
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ (ΔΙ.Κ.Ε.Χ.) είναι σωματείο αναγνωρισμένο (σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία), μη κερδοσκοπικό, που ίδρυσε ο Δάσκαλος Ιωάννης (κατά κόσμον Διονύσης Δώριζας). Ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί συνέχεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ (ΕΛ.Κ.Ε.Χ.), το οποίο ιδρύθηκε το 1981 από τον ίδιο.
Η έδρα του ΔΙ.Κ.Ε.Χ. είναι στην Αθήνα και τη διοίκηση και διαχείρισή του ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), αποτελούμενο από πέντε (5) τακτικά και τρία (3) αναπληρωματικά μέλη. Τα μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται με αρχαιρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε τρία (3) χρόνια με τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης.
Το ΔΙ.Κ.Ε.Χ. είναι άμεσα συνυφασμένο με το Θείο Έργο όπως το παρουσίασε και το κατέδειξε ο Δάσκαλος Ιωάννης και αποτελεί τον οργανωμένο φορέα-πνευματική αδελφότητα για τη διευκόλυνση της εκδήλωσης του Έργου στην κοινωνική πραγματικότητα.
Έχει σαν στόχο να φανερώσει έναν νέο τρόπο συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, που θα βασίζεται στην Αγάπη, στην Ενότητα και στη Θεία Αλήθεια. Επίσης επιδιώκει να φανερώσει μια νέα δομή οργάνωσης στηριγμένη στην αποδοχή, βίωση και εφαρμογή της Θείας Διδασκαλίας, που θα ελευθερώσει τον άνθρωπο από τους περιορισμούς, την αντιπαλότητα και τις τάσεις κυριαρχίας και εξουσίας και θα διαμορφώσει τις πρώτες αρχές για μια νέα κοινωνία αγάπης και πνευματικότητας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.
Τα μέλη του είναι ενήλικοι, άνδρες και γυναίκες Χριστιανοί που πάνω από όλα είναι μαθητές του Θείου Έργου και επιθυμούν να συμμετέχουν συνειδητά και υπεύθυνα στην ανιδιοτελή προσφορά έργου Αγάπης και Ενότητας, συντελώντας με το παράδειγμά τους στη Χριστοποίηση και Θέωση του Ανθρώπου ή με άλλα λόγια στην επιστροφή στον Πατέρα Θεό διά του Λόγου-Χριστού.
Προς τούτο η εγγραφή των μελών στο σωματείο δεν αποτελεί μια τυπική πράξη ένταξής τους σε μία ομάδα ανθρώπων, αλλά τη συνειδητή ανάληψη ευθύνης ενώπιον του Θεού και του Ανθρώπου.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Οι σκοποί του ΔΙ.Κ.Ε.Χ. περιγράφονται στο άρθρο 4 του καταστατικού του και είναι οι ακόλουθοι:
Α) Η εξάπλωση των Χριστιανικών ιδεωδών.
Β) Η πνευματική ανάπτυξη των Ευαγγελικών διδασκαλιών. Δηλαδή η εννοιολογική, σημασιολογική, εμπνευστική και εσωτερική γενικότερα ανάπτυξή της και η μέσω αυτών επεξήγηση της λειτουργίας των Θείων Νόμων.
Γ) Η έκδοση περιοδικών, βιβλίων και κάθε είδους εντύπων, που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς και τις αρχές του σωματείου. Η προβολή και διάθεση των βιβλίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς την παραμικρή κερδοσκοπία του σωματείου. Η δημιουργία βιβλιοθήκης και εντευκτηρίων, η ίδρυση επιτροπών και γενικότερα ομάδων έρευνας διαφόρων θεμάτων του σκοπού, η οργάνωση ομιλιών, διαλέξεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, μορφωτικών συγκεντρώσεων, εκθέσεων, συνεδριάσεων, συναυλιών, η παραγωγή και προβολή ταινιών (κινηματογραφικών, τηλεοπτικών κ.λ.π.), η οργάνωση δισκογραφικών παραγωγών, θεατρικών παραστάσεων, η δημιουργία ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών και γενικά η χρήση κάθε μέσου επικοινωνίας και προβολής που υπάρχει ή μέλλει να υπάρξει, καθώς και κάθε άλλη πνευματική εκδήλωση και δραστηριότητα που συντελεί στην ανύψωση και εξέλιξη του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο, την εθνικότητα, ή και όποια άλλη ιδιαιτερότητά του.
Δ) Η ηθική, θρησκευτική και πνευματική αναβάθμιση των μελών του σωματείου και η ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων με τους δεσμούς της αγάπης και της συμπαράστασης.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙ.Κ.Ε.Χ.
Από της ιδρύσεως της πνευματικής αδελφότητας - σωματείου μέχρι και σήμερα, το ΔΙ.Κ.Ε.Χ. εργάζεται για την εκπλήρωση του προορισμού του, όπως με σαφήνεια ο ιδρυτής του, Δάσκαλος Ιωάννης, τον περιέγραψε, αλλά και τον κατέδειξε. Στη διάρκεια των ετών και των αλλαγών που υπήρξαν, τόσο των εξωτερικών, όσο και των εσωτερικών, το σωματείο με τη συνεχή ανιδιοτελή εργασία των Διοικήσεων, των μελών του και την προσφορά συνεργαζόμενων αδελφών, προσπαθεί να υπηρετεί το πνευματικό Έργο με διάφορους τρόπους και δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται είναι η διατήρηση χώρου για την πραγματοποίηση πνευματικών συγκεντρώσεων, η διοργάνωση ομιλιών για την ανάπτυξη πνευματικών θεμάτων, η διοργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων, η επιμέλεια, έκδοση και επανέκδοση των βιβλίων του Έργου, η μετάφραση των βιβλίων στα αγγλικά, η ηλεκτρονική οργάνωση του αρχείου των διδασκαλιών (γραπτών, ηχητικών και βιντεοσκοπημένων) και η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.
Τέλος, το σωματείο ευχαριστεί όλους εκείνους οι οποίοι, στη διάρκεια των ετών της λειτουργίας του, συνέδραμαν το έργο του με οποιονδήποτε τρόπο.
Καλεί, επίσης, όσους αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην ανέλιξη του ανθρώπου που το Έργο επιτελεί, να συμβάλλουν και εκείνοι δημιουργικά, με τις δυνατότητες που έχουν, στην επίτευξη των στόχων του.