

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 - Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ
( Αποσπάσματα )
(...) Μέσ' απ' την έρημο η βροντερή φωνή του ταξίδεψε στον Ιορδάνη κι από τον ποταμό ξέσπασε ορμητική καταιγίδα μες στις καρδιές των ανθρώπων για να χαράξει με ανεξίτηλα γράμματα μέσα στη μνήμη τους το Άχρονο Μήνυμα της Έλευσης του Λόγου. «Μετανοείτε· ήγγικεν γαρ η Βασιλεία των Ουρανών».
Ήταν άγιος ή μήπως κάτι περισσότερο; Ναι! Αυτός ο αϊτός της ερήμου ήταν ο Άνθρωπος του Θεού, ήταν ο Άγγελος της Έλευσης του Λόγου, εκείνος που ήλθε «εν πνεύματι και δυνάμει Ηλιού» για ν' ανοίξει το δρόμο μπροστά Του. Αυτός ήταν ο Ηλίας - Ιωάννης, ο Πρόδρομος του σαρκωθέντος Λόγου. Ο Βαπτιστής.
Βάπτισε τον ίδιο το Θεό. Θα μπορούσε να είναι τυχαίος; Σαφώς όχι. Όμως δεν είναι μονάχα αυτό που αποδεικνύει την ιδιαιτερότητα της Παρουσίας του. Γιος του γέροντος ιερέα Ζαχαρία και της στείρας συζύγου του Ελισάβετ, συγγενούς της Θεοτόκου Μαρίας, ήταν τέκνο Επαγγελίας, δηλαδή προαναγγέλθηκε η Έλευση και το Όνομά του από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Ζαχαρία την ώρα που εκείνος λειτουργούσε μέσα στο ιερό.
Ήλθε πριν από το Λόγο για να Τον υποδεχθεί. Γεννήθηκε πριν απ' Αυτόν για ν' ανοίξει την οδό μπροστά Του. Ήλθε για να εκπροσωπήσει τον Άνθρωπο στην Παρουσία του Λόγου, τον Άνθρωπο, που ανελιγμένος στις υψηλότερες βαθμίδες της διανοητικής αντίληψης της Αλήθειας, αναμένει την Έλευση του Πνεύματος και προετοιμάζει το δρόμο Του δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον ερχομό Του. (...)
(...) Παιδί της φύσης και της ερήμου δεν γνώρισε άλλη γυναίκα εκτός από τη Μητέρα Του. Ήταν Τέλειος, κι όμως δεν μπόρεσε ν' αντιπροσωπεύσει το Θεό. Σε τι υπελείπετο η Τελειότητά Του;
Εδώ η διάνοια σηκώνει τα χέρια. Αδυνατεί να εξηγήσει, αδυνατεί να χωρέσει, αδυνατεί να συλλάβει, γιατί ο Ιωάννης, η Ζωή και το Έργο Του είναι αναπόσπαστα τμήματα του Θείου Σχεδίου και μόνο το Πνεύμα του Θεού κατέχει την Αλήθεια, που σήμερα αποκαλύπτει και φανερώνει τόσο για τον ίδιο τον Ιωάννη όσο και για ό,τι ο Ιωάννης συμβολίζει. Έτσι ο Ιωάννης είναι το Κλειδί, είναι ο Άνθρωπος που έρχεται μαζί με το Λόγο, ενωμένος μ' Αυτόν, ν' αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη. «Ούτω γαρ πρέπον εστίν ημίν πληρώσαι πάσαν δικαιοσύνην». (...)
(...) Πολλοί ερμηνευτές εξήγησαν για τον Ιωάννη πως θα είχε πνεύμα και δύναμη σαν του Ηλία, παρερμηνεύοντας την αναγγελία του Γαβριήλ για την Έλευσή Του. «Και αυτός προελεύσεται ενώπιον αυτού εν πνεύματι και δυνάμει Ηλιού». (...)
(...) Η αγγελία, λοιπόν, του Αρχαγγέλου δεν αναφέρει ότι ο Ιωάννης θα προσομοίαζε με τον Ηλία, αλλά θα έφερε το Πνεύμα και τη Δύναμη του Ηλιού, γι' αυτό ας μου επιτραπεί να αναφέρομαι στον Ηλία - Ιωάννη, όταν ομιλώ περί του Βαπτιστού.
Ο Ιησούς μιλώντας για τον Ιωάννη είπε: «Ούτος γαρ εστί περί ου γέγραπται· ιδού Εγώ αποστέλλω τον Άγγελόν Μου προ προσώπου Σου, ος κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σου» (Ματθ. ΙΑ΄, 10). «Και ει θέλετε δέξασθαι, αυτός εστίν Ηλίας ο μέλλων έρχεσθαι» (Ματθ. ΙΑ΄, 14). (...)
(...) Θεωρούμε άκρως απαραίτητο ν' αποκαταστήσουμε την ταυτότητα του Ιωάννη πριν προχωρήσουμε στον αποσυμβολισμό της Παρουσίας του, την εποχή της Έλευσης του Λόγου, γιατί πιστεύουμε απόλυτα πως αν ο Ίδιος ο Ιησούς αποκάλυψε την ταυτότητά του σαφώς, κανείς δεν μπορεί ν' αντιστρατευθεί τα Ρήματά Του.
Ο Ιωάννης λοιπόν, τον οποίο ακόμη και τότε οι μαθητές του τον αποκαλούσαν Δάσκαλο, είναι το ύπατο της ανθρώπινης πυραμίδας πνεύμα, γι' αυτό εκπροσώπησε τον Άνθρωπο στην Παρουσία του Λόγου. Ήταν η συνισταμένη του θετικού, το Άρρεν τμήμα του Ανθρώπου, το ήμισυ Πνεύμα της Ολότητας Άνθρωπος, ο Άρχων της Υπακοής, ο Πρωτόπλαστος.
Ο Ίδιος ο Ιησούς αποδεικνύει με τους λόγους Του τη θέση του Ιωάννη και τον τοποθετεί Πρώτο απ' όλα τα πνεύματα των ανθρώπων λέγοντας γι' αυτόν: «Ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ. ΙΑ΄, 11). (...)
(...) Είναι φυσικό να διερωτηθεί κανείς: είναι δυνατόν ο Ιησούς να έθεσε τον Ιωάννη υπεράνω Αυτού, λέγοντας πως δεν γεννήθηκε από γυναίκα μεγαλύτερος από τον Ιωάννη;
Μπορούμε ν' απαντήσουμε πως αφενός ο Ιησούς γεννήθηκε εκ παρθένου και κρίνου και αφετέρου πως ο Ιησούς με την αποκάλυψη αυτή καταδείκνυε το ύψος και τη θέση του Ιωάννη ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς και τη λειτουργικότητα του Νόμου της επανακύκλισης του πνεύματος, την οποία ο Ιωάννης αντιπροσώπευσε και συμβόλισε με την παρουσία του την εποχή εκείνη.
Εάν όμως ακόμη και αυτά δεν είναι αρκετά για τους πλέον δύσπιστους, η απάντηση του Ιησού στην ερώτηση των μαθητών Του για τον Ηλία διαλύει κάθε αμφιβολία, τόσο για την ταυτότητα του Ηλία - Ιωάννη όσο και για την επανακύκλιση του πνεύματος του ανθρώπου. «Ηλίας ήδη ήλθε, και ουκ επέγνωσαν αυτόν, αλλ' εποίησαν εν αυτώ όσα ηθέλησαν», «... τότε συνήκαν οι μαθηταί ότι περί Ιωάννου του Βαπτιστού είπεν αυτοίς» (Ματθ. ΙΖ΄, 12-13).
Είναι πασιφανές πως με τους λόγους αυτούς ο Ιησούς αποκάλυπτε την ταυτότητα του Ιωάννη, αλλά και την ύπαρξη και λειτουργία του Νόμου της επανακύκλισης του πνεύματος, ο οποίος διέπει την εξέλιξη του ανθρώπου και άνευ της παραδοχής του δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει κανείς την υπάρχουσα ανομοιομορφία των εξελίξεων και την ύπαρξη βεβαρυμμένων πνευμάτων. (...)
(...) Ο Ιωάννης, λοιπόν, ήταν ο Ηλίας και από αυτή τη θέση θα αποσυμβολίσουμε το ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε στην Πρώτη Παρουσία του Χριστού, ώστε να γίνει Συνείδηση στον κάθε μαθητή και ακόλουθο του Έργου της Δευτέρας Παρουσίας αλλά και στον Άνθρωπο άχρονα, η Πορεία που το Πνεύμα Ηλίας - Ιωάννης διήνυσε, ώστε να εμφανιστεί ως Δάσκαλος στη Δεύτερη Έλευση του Λόγου.
Ο Ιωάννης είναι το ύπατο της ανθρώπινης πυραμίδας πνεύμα που βάπτισε τον Ιησού Χριστό, είναι εκείνος που έφθασε στο υψηλότερο σημείο της διανοητικής αντίληψης της Αλήθειας, στην κατάσταση που ο άνθρωπος οραματίζεται την Πνευματική κυριαρχία και τη μεταλλαγή της ζωής του από υλική σε πνευματική.
Είναι Πρωταρχικό Πνεύμα, γι' αυτό και ο ρόλος του στην Ιστορία ήταν αφενός να προετοιμάσει τους ανθρώπους για την Έλευση του Λόγου και αφετέρου να καταδείξει την πορεία που ο άνθρωπος πρέπει ν' ακολουθήσει για να εισδεχθεί το Θείο Λόγο εντός του.
Ολόκληρη η Διδασκαλία του Λόγου Χριστού στην Πρώτη Παρουσία, η Ζωή και το Έργο Του μεταφέρεται στη Νέα Κοσμική Περίοδο μέσα στον Άνθρωπο. Έτσι και ο Ιωάννης είναι και εσωτερική κατάσταση στον καθένα μας, το στάδιο της μετάνοιας και της κάθαρσης, που απαραίτητα και αναπόφευκτα κάθε άνθρωπος διέρχεται πριν εμφανιστεί μέσα του ο Λόγος. (...)
(...) Σήμερα όλος ο κόσμος δοκιμάζει τις μεθόδους του Ιωάννη, κι αυτό δείχνει πολλά. Αυτές οι μέθοδοι είναι προορισμένες ν' αποτύχουν, επειδή στερούνται Παγκόσμιας αντίληψης και του μεγάλου Νόμου που θέσπισε ο Χριστός και κατ' ουσίαν σημαίνει «οτιδήποτε θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι σε σένα, κάνε και συ προς αυτούς».
Από την άλλη δείχνει ότι όλη η ανθρωπότητα σήμερα πρέπει να βρεθεί σε στάδιο μετάνοιας και κάθαρσης, κάτι που είναι ορατό για όποιον μπορεί να δει πλατιά, χωρίς περιορισμούς και δογματισμούς, πέρα από τα στενά πλαίσια του ατομικού του πιστεύω. (...)
(...) Αυτό είναι το Έργο του Ιωάννη στη Δευτέρα Παρουσία, όπως προείπε ο Ιησούς. «Ηλίας μεν έρχεται πρώτον και αποκαταστήσει πάντα» (Ματθ. ΙΖ΄, 12), προλέγων και νέα εμφάνιση του Ηλία, προφανώς κατά τη Δευτέρα Παρουσία. (...)