"ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ" Ο Συμπαντικός Θείος Νόμος της Αγάπης
- Δ.Ι.Κ.Ε.Χ.
- 3 Νοε 2024
- διαβάστηκε 7 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2024

Η εντολή του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους» συγκέντρωσε όλες τις λειτουργίες, τις θεωρίες και τις διδασκαλίες που πρέπει ο Άνθρωπος να εφαρμόσει, προκειμένου να εισέλθει στη βαθύτερη έννοια του Νόμου της Αγάπης, που η Ουσία Της συνέχει τους Σύμπαντας Κόσμους και συνεπώς θα πρέπει να συνέχει και τους ανθρώπους σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Δόθηκε από το Χριστό για να καταδείξει στον Άνθρωπο την άμεση αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ένωσης και της επικοινωνίας των ανθρώπων μέσω της Αγάπης, που σ' αυτές τις λέξεις φαίνεται πως είναι η οδηγία και ο στόχος ταυτόχρονα.
Η Διδασκαλία του Χριστού εισήγαγε στη Ζωή του ανθρώπου τη Νομοτέλεια, βάσει της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να προάγει και να ανυψώνει τη ζωή του προς το Θεό, αποκαθιστώντας έτσι τη δυσαρμονία την οποία αιώνες τώρα προκαλεί, με τις λανθασμένες επιλογές και πράξεις του και την περιορισμένη του Συνείδηση, βάσει της οποίας κινείται και εκδηλώνεται.
Αυτή η Διδασκαλία, της οποίας θεμέλιος λίθος έγινε ο ίδιος ο Ιησούς με τη Θυσία και την Ανάστασή Του, συγκεντρώθηκε σε δύο λέξεις που μέσα τους περιέχουν όλους τους νόμους που ο Χριστός αποκάλυψε: «Αγαπάτε αλλήλους».
Ο Χριστός περπάτησε στη γη, δίδαξε, θυσιάστηκε, αναστήθηκε, καταδεικνύοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο άνθρωπος να αγαπάει και να υπηρετεί άριστα τον πλησίον, με την προσφορά που δεν ζητά ανταπόδοση, δεν έχει ιδιοτέλεια, αλλά λειτουργεί μέσα απ' την πραγματική Αγάπη, που εκδηλώνει την προσφορά σαν φυσιολογική λειτουργία της Ύπαρξης.
Όλοι οι άνθρωποι κάτι αγαπούν. Όλοι εκδηλώνουν ποιότητες αγάπης σε διάφορες κατευθύνσεις και πρόσωπα, όμως καμιά απ' αυτές τις αγάπες δεν αναλογεί ούτε και πληροί την εντολή του Χριστού, έτσι όπως ο Χριστός την έθεσε, γιατί η Αγάπη που ο Χριστός δίδαξε και κατέδειξε και μας προέτρεψε να εκδηλώσουμε δεν είναι μια αγάπη περιορισμένη, αλλά Αγάπη Θεία, που ανυψώνει και τελειοποιεί το καθετί στο οποίο προσφέρεται.
Η Αγάπη είναι η Θεία Δημιουργική εκδήλωση, είναι η Ιδέα της Ύπαρξης μέσα στο Θείο Νου, είναι η Μία ποιότητα μέσα στο Υπέρτατο Ον, Ένα με το Ον που είναι Αγάπη. Αγάπη λοιπόν είναι ο Θεός. Μέσα από την πορεία των αιώνων, πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς διατείνονται για την Άφθαστη Τελειότητα του Χριστού και το αδύνατον της κατάκτησης και της απόλυτης εφαρμογής της Διδασκαλίας Του.
Αυτό είναι άτοπο και πέρα για πέρα μη αληθινό. Ο Χριστός, ο Θεός που περπάτησε στη γη, δίδαξε την Αγάπη άμεσα, καταδεικνύοντας πως η Αγάπη δεν γνωρίζει φόβους, δεν γνωρίζει αδυναμίες και εμπόδια. Ρέει μέσα στα πάντα, είναι προσιτή για τα πάντα και τελειοποιεί καθετί που δεν βρίσκεται στο ύψος της τελειότητάς της.
Η διαφορά μεταξύ της Αγάπης που δίδαξε ο Χριστός, της Θείας Αγάπης, και της ανθρώπινης, είναι ότι η Θεία Αγάπη είναι ευρεία και Απεριόριστη, Απρόσωπη και Καθολική προς ό,τι είναι υπαρκτό, ενώ αντίθετα η ανθρώπινη αγάπη βασίζεται στην προσωπικότητα και είναι περιορισμένη, ιδιοτελής και άστατη - μεταβλητή.
Η ανθρώπινη αγάπη είναι ατελής γιατί αποσκοπεί στην απολαβή και τα βαθύτερα αίτιά της βρίσκονται πάντα στην ιδιοτέλεια. Κάποιος π.χ. αγαπάει τα παιδιά του για να τα αισθάνεται δικά του και κάποιος άλλος αγαπάει το σπίτι του γιατί είναι δικό του, όπως και κάποιος άλλος αγαπάει το αυτοκίνητό του γιατί τον εξυπηρετεί και μέσω αυτού τον θαυμάζουν ή τον έχουν ανάγκη.
Όμως συνήθως δεν αγαπούν ό,τι τους είναι δυσάρεστο, γιατί απλά τους είναι ακατανόητο ν' αγαπούν κάτι που δεν τους αρέσει, κάτι που δεν νιώθουν δικό τους.
Τι όμως απ' όσα υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στον άνθρωπο; Και τι απ' όλη αυτή τη δυστυχία δεν προέρχεται απ' αυτόν; Δεν υπάρχει κάτι λοιπόν που να μην ανήκει στον άνθρωπο, που να μην είναι δικό του δημιούργημα, και συνεπώς η καθολικότητα της Αγάπης, η Αγάπη στην ευρύτατη έννοιά της, συμβαδίζει πάντα με τη Συνείδηση, με το βάθος και το ύψος, ανάλογα με τα οποία εξετάζουμε τα πράγματα.Το αν έχεις λοιπόν κάτι δικό σου, προϋποθέτει και ευθύνη, και χωρίς αυτή τη συναίσθηση της ευθύνης, που προέρχεται από την ευρύτητα της Συνείδησης, η Αγάπη είναι περιοριστική, προσωποληπτική, τύπος λατρείας, δόγμα και συναίσθημα.
Στην πραγματικότητα υπάρχει μία Αγάπη, η Θεία Αγάπη, και όλες οι άλλες εκδηλώσεις Αγάπης προέρχονται από την απόσταση που βρίσκεται κανείς απ' την Αλήθεια.(…)
(…) Ο Χριστός είναι το Πρότυπο της Αγάπης, γιατί προϋπάρχει της Ιδέας. Είναι ο Δημιουργός Της και η εκδήλωση της Ουσίας της Αγάπης σε Μορφή. (…)
(…) Πώς όμως θα έλξουμε τη Θεία Αγάπη που θα μας ενεργοποιήσει; Θα απευθυνθούμε στην Πηγή Της, εκεί απ' όπου τα Θεία Νάματά Της αναβλύζουν άχρονα και εκπορεύονται τροφοδοτώντας καθετί με ζωή. Θα στραφούμε στο Θεό Αγάπη, στο Θεό Έλεος και θα αποκόψουμε το νου μας απ' οτιδήποτε κατώτερο και ατελές.
Η συνεχής ενατένιση προς το Θείο θα μας συντονίσει με ανώτερες ποιότητες κραδασμών Αγάπης, με τις οποίες τροφοδοτούμενοι θα καταστούμε φορείς της Αγάπης του Θεού, φορείς της Άναρχης Θεότητας, που μέσω ημών θα εκδηλωθεί ως Αυτούσια Αγάπη, καθιστώντας μας φορείς της Παρουσίας του Προτύπου της Αγάπης, κινούμενες Ευλογίες πάνω στη γη.
Είναι μία κίνηση βασισμένη στη Συνείδηση της Θείας Αγάπης, που όταν μέσα απ' το συντονισμό με το Θείο την εκδηλώνουμε, τότε μας βοηθά να φθάσουμε στην εκπλήρωση της εντολής «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς» (Ματθ. 5, 44).
Ο συντονισμός με το Θείο ανυψώνει τον άνθρωπο από τις γήινες, υλικές καταστάσεις και η χωρητικότητά του αυξάνει, ακριβώς γιατί αφενός χωρά ανάλογα το ύψος από το οποίο εξετάζει και αφετέρου δεν δύναται να συγκρουστεί μ' εκείνο που στέκεται χαμηλότερα απ' αυτόν. (…)
(…) Η εντολή του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους» συγκέντρωσε όλες τις λειτουργίες, τις θεωρίες και τις διδασκαλίες που πρέπει ο Άνθρωπος να εφαρμόσει, προκειμένου να εισέλθει στη βαθύτερη έννοια του Νόμου της Αγάπης, που η Ουσία Της συνέχει τους Σύμπαντας Κόσμους και συνεπώς θα πρέπει να συνέχει και τους ανθρώπους σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Δόθηκε από το Χριστό για να καταδείξει στον Άνθρωπο την άμεση αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ένωσης και της επικοινωνίας των ανθρώπων μέσω της Αγάπης, που σ' αυτές τις λέξεις φαίνεται πως είναι η οδηγία και ο στόχος ταυτόχρονα.
Όμως, δεν παύει να είναι μια γενική εντολή που οπωσδήποτε έπρεπε να αναλυθεί, προκειμένου να γίνει πιο προσιτή για κείνους που θέλουν να εμβαθύνουν στο θέμα της Αγάπης στην πορεία της Τελείωσης μέσω της Πνευματικής οδού, το Πρότυπο της οποίας υπήρξε ο ίδιος ο Διδάσκαλος Ιησούς και την οποία πρέπει κάθε άνθρωπος ν' ακολουθήσει, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να προάγει τον Άνθρωπο ζωογονώντας τον Πνευματικά, για να μπορέσει ν' απαγκιστρωθεί από τις περιορισμένες διανοιακές αναζητήσεις που τον εγκλωβίζουν στα δαιδαλώδη μονοπάτια των νοητικών του συλλήψεων. Έτσι ανέλυσε το Μέγιστο Συμπαντικό Θείο Νόμο της Αγάπης, δίνοντας τις πρώτες διευκρινίσεις ως προς τη σωστή κατεύθυνση που πρέπει να λαμβάνει η εκδήλωση, η κάθε εκδήλωση Αγάπης από τον Άνθρωπο. «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου. Αύτη εστί πρώτη και μεγάλη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή, αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Εν ταύταις ταις δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται» (Ματθ. 22, 37-40).
Ο άνθρωπος εκδηλώνει αγάπη σε διάφορες κατευθύνσεις, σε διάφορες ποιότητες, που όμως δεν είναι όλες σωστές, γιατί δεν δημιουργούν ανακύκλωση στη Ροή της Αγάπης, και συνεπώς σπαταλά το δυναμικό Της, που μέσα του υπάρχει καταχωρημένο από τον Πατέρα Θεό, σε πηγές που δεν περιέχουν και δεν εκδηλώνουν τη Θεία Αγάπη, για να τροφοδοτήσουν έτσι τον άνθρωπο και να του προσδώσουν την Πληρότητα και τη Γαλήνη της Απόλυτης Αρμονίας που αναπόφευκτα προκαλείται, όταν η κατεύθυνση της Αγάπης είναι σωστή. Γι' αυτό πρέπει ο άνθρωπος κατά πρώτον ν' αγαπήσει το Θεό, έτσι όπως περιέγραψε ο Ιησούς, «εν όλη τη καρδία, ψυχή και διανοία». Είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να εξελιχθεί αν δεν μπορεί ν' αγαπήσει Εκείνον που τον δημιούργησε, τον Γεννήτορά του, που είναι η Αρχή του, η αιτία της Ύπαρξής του, η Πηγή απ' όπου προήλθε και δημιουργήθηκε κατ' Εικόνα και Ομοίωσή Της και συνεπώς φέρει μέσα του την Ουσία Της, την Ουσία του Πατέρα Θεού.
Όταν ο άνθρωπος αγαπήσει μ' αυτό τον τρόπο το Θεό, τότε ανακυκλώνεται μέσα στην Άπειρη Πηγή της Αγάπης της Γενεσιουργού Αρχής Του, που δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια την Ουσία που μέσα στο Είναι του ενυπάρχει, η Ουσία του Θεού, ο Ίδιος ο Θεός που ζει μέσα του σαν Πνεύμα, σαν Ζωή.
Έτσι καταδεικνύει την απαραίτητη εκδήλωση της Αγάπης προς τα άνω, προς τους Πνευματικούς του Ουρανούς, στο Βασίλειο των Απόλυτων Ιδεών, που απορρέουν από τον Άπειρο Νου, του Πατέρα, και ανακυκλώνεται με την Απόλυτη Αρχή, χωρίς όμως να μπορεί να ενωθεί αν πρώτα δεν αποκαταστήσει και εκπληρώσει τη δεύτερη εντολή, η οποία, όπως λέει, είναι «όμοια» σε βαρύτητα της πρώτης εντολής.
«Δευτέρα δε ομοία αυτή, αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Ο Χριστός στη Διδασκαλία Του φανέρωσε επισταμένα την Καθολικότητα και το Απρόσωπο της Θείας Αγάπης, λέγοντας πως δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα, Έλληνας ή Ρωμαίος, αλλά όλοι τέκνα του Αυτού Θεού είμαστε (πρβλ. Γαλ. 3, 28), κι εδώ λέει καθαρά πως δεν πρέπει ν' αγαπάμε τον πλησίον σαν μητέρα ή πατέρα γήινο, σαν αδελφό ή εξάδελφο, σαν παιδί μας ή σαν φίλο μας, αλλά ξεκάθαρα και απόλυτα φανερώνει την ορθή κατεύθυνση της Αγάπης προς τον πλησίον ως σεαυτόν.
Ν' αγαπήσεις τον πλησίον σαν τον εαυτό σου, είπε, βάζοντας έτσι τα θεμέλια, για να μπορέσει σήμερα ο άνθρωπος, που έχει περισσότερο διευρυμένη την αντίληψή του από τους χρόνους της Πρώτης Παρουσίας, να κατανοήσει πως άνθρωπος και Θεός είναι Ένας Εαυτός και συνεπώς ο άνθρωπος πρέπει ν' αγαπά τον πλησίον σαν τον Εαυτό του, όπως δηλαδή πρέπει ν' αγαπά και το Θεό.
Γι' αυτό σήμερα μπορούμε να πούμε πως οι δύο εντολές που έθεσε ο Χριστός κατ' ουσίαν σημαίνουν: Αγαπήσεις εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου και το Θεό και τον Άνθρωπο ως Έναν Εαυτό. Τον Εαυτό σου.(…)
(Βιβλίο: ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ~ Κεφ. 1 - ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ)
Το απόσπασμα αυτό περιλαμβάνεται στη διδασκαλία με τίτλο "ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ" στο βιβλίο "ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ" (1990) του Διονύση Δώριζα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα απο αυτή τη διδασκαλία κάνοντας κλικ εδώ
επιλέγοντας τη σελίδα 360.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο του Δάσκαλου Ιωάννη και τα βιβλιά του μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

Comments